Thursday, April 7, 2011

Patispanja,,,,Pita Lalosevic--Pita sa visnjama,(ili drugi vocni nadjev)

Patispanja

deset jaja
deset kasika secera
deset kasika brasna
pola praska za pecivo
Agda:
700gr secera
800mlvode dvije
kesice vanilinog secera

Razdvojiti bjelance od zumanaca.
Umutiti zumanca sa secerom. Posebno umutiti bjelanca u cvrst snijeg.
Lagano izmijesati snijeg i sumanca. Dodati brasno i prasak za pecivo.
U tepsiju namazanu maslacem sasuti smjesu pa staviti u prethodno zagrijanu rernu na temperaturu 250°C, a onda smanjiti temperaturu na 220°C.
Peci oko 30 minuta, paziti da ne zagori.
kad se zaljeva
agda treba da bude hladna kada zaljevamo kolac.
==========================================================================
-----------Snežana Topić Lalošević to ti je super brza pita. trebaju ti gotove kore, koje jednu po jednu isavijas kao harmoniku i redjas jednu do druge u podmazan pleh. ulupas 5 jaja, 2 dl jogurta, 2 dl pavlake, 2 dl ulja, kasikicu soli, 1 prasak za pecivo i ako imas , saku nekog sira, ali ne moras , sve to sipas na one smotane kore i prstima rasporedis da udje u sve nabore. odgore pospes susamom, malo odstoji, 1o minuta, i peces. super je, a i jeftina.


Pita sa vocnim nadjevima (po zelji)
====================================
potrebno je:
16 tankih kora za pitu
700 g višanja
150 g šećera
4 kašike griza
1 vanilin šećer
ulje

Priprema:
- Na prvu koru, po cjeloj povrsini, nanjeti tanak sloj secera, posuti grizom i poprskati uljem.
- Na nju staviti drugu koru i ponoviti postupak.
- Visnje nanjeti na kraj cetvrte kore i uviti u rolat.
- Postupak ponoviti sa preostalim korama, dobije se 4 rolata.
- Rolate poredjati u nauljeni pleh i malo poprskati uljem.
- Peci u rerni zagrijanoj na 200°C dok pita ne dobiju ljepu boju, oko 30 min.
- Ispecenu pitu poprskati sa malo vode, pokriti i ostaviti da se prohladi.
- posuti staubom.

No comments:

Post a Comment