Tuesday, April 5, 2011

Burek (ovaj ,onaj,vakav,nakav)

500 gr. kora za pitu,2 dcl tople vode, 3 kasike maslaca,ulje za podmazivanje i malo soli.
U serpicu staviti 2dcl vode i maslaca da provrije,malo soli ako kore nisu slane. Posudu u kojoj ce se peci burek dobro podmazati, staviti 2 kore dole i svaku poprskati mjesavinom tople vode,maslaca i soli.
Sljedeci red: 3 kore zguzvane poredjati pa ih dobro poprskati mjesavinom maslaca i vode i tako redom. Posljednjom korom obloziti burek, premazati i staviti da se pece u dobro zagrejanu pecnicu. Poslje par minuta smanjiti na 200 - 220 stepeni. Pece se oko pola sata. Kada je vec skoro gotovo okrenuti burek u posudi tako da gornja strana sada ide dole i jos malo zapeci. To je prazan burek.
Ukoliko zelite sa sirom, na sredini redjanja posuti sa sirom nastaviti da redjate kore i postupak je isti. Ako hocete sa mesom sve je isto samo meso proprzite sa malo sjeckanog crnog luka i dodate bibera po ukusu. Kolicine sira i mesa odredite sami.
Po meni ne treba vise od 300 gr. sira i isto toliko mesa sa 1 glavicom luka

No comments:

Post a Comment