Tuesday, April 5, 2011

Gibanica,Zagorski Strukli,Strudla

Potrebno je: 600 gr. kora za gibanicu(debelih)(pitu)300 gr. sira,200 gr. kajmaka-vrhnja,5 jaja,malo mljeka i kisele vode,soli po ukusu.Podmazati pleh i staviti 1-2 kore kao podlogu. U medjuvremenu napraviti smjesu od izgnjecenog sira, kajmaka, jaja,soli i to razrjediti da ne bude previse gusto sa pola mljeka i pola kisele vode.Jos 2 kore ostaviti sa strane a ostale jednu po jednu umakati u fil i onako zguzvane redjati u pleh. Odozgo pokriti sa one 2 kore.Premazati sa malo ulja i staviti da se pece na 200 stepeni jedno 45 min. Kada je pecena i rumena izvaditi je. Malo prohladiti i sjeci na komade.
====================================================================================
STRUDLA
Potrebno je: mala soljica ulja, 1 cjelo jaje, malo soli, 250-300 gr tecnosti, (pola vode pola mljeka), 1 kvasac,sir, vrhnje, 1 jaje i oko 600 gr. brasna,
Kvasac rastopiti da nadodje i od brasna, ulja, malo soli, kvasca i tecnosti zamjesiti lijepo tjesto. Ostaviti da se malo odmori pa ga podjeliti na vise jufkica. Svaku razvuci i premazati maslacem. Posljednja se ne maze .Tako namazane razvuci u veliku jufku koju filovati sa sirom pomjesanim sa vrhnjem i 1 jajetom. Ovako filovanu uviti u rolat, malo ga uvrnuti i staviti u podmazan pleh. Ostaviti da uskisne. Peci dok blago ne porumeni.
====================================================================================
STRUKLI

Za tjesto:
300 gr. brasna, 1 jaje,kasika ulja,2 kasike bjelog vina,kascica soli.
Malo mlake vode.

Za nadjev:
250 gr sira,50 gr putera,1 jaje, 2 kaske kisele pavlake.
Za preliv:
oko 100 gr. rastopljenog putera i 1,5 casa kisele pavlake.
Sa malo mlake vode od svih sastojaka zamjesiti tjesto i razvuci 2 kore debljine pola prsta. Obe namazati sa rastopljenim puterom(50 gr) i premazati nadjevom od sira, jaja i pavlake.Uviti kore u rolne i sjeci tupom stranom noza na komade duzine 5 cm.Spustati u kipucu slanu vodu i kuhati 8-10 min dok se ne podignu na povrsinu.Vaditi ih resetkastom kasikom i redjati u puterom podmazanu posudu za pecenje.Preliti sa istopljenim puterom i kiselom pavlakom. Ako vam je ostalo malo nadjeva premazite ih i sa njim. Peci oko 20-30 min na 200 stepeni.

No comments:

Post a Comment