Tuesday, April 5, 2011

Lazanje,,Gurabije..

Potrebno je : 400 gr mljevenog mjesanog mesa, 400 gr. tjesta za lazanje, 300 gr. kackavalja za rendanje, sos besamel, luk, alava paprika ,paradajz, persun.

Na 1 manjoj glavici crnog luka izdinstati meso,dodati bibera,soli, malo alave paprike,2-3 krupnija paradajza ili oko 2 deci kuhanog paradajza, persuna i origano.
Dinstati da bude gusto.
Besamel sos: na ulju proprziti da ostane bijel 3-4 supene kasike brasna i dodati oko 1/2 l.mljeka.Posoliti.Ako je gust dodati jos mljeka da bude rjede.
U kipucoj vodi u koju je dodato malo ulja i soli obariti tjesto jednu po jednu traku da se ne bi sljepile i ocjediti. U vatrostalnu posudu ili pleh odgovarajuce velicine redjati red tjesta pa meso pa narendan kackavalj pa zaliti sa besamel sosom i tako dok se ne utrosi materijal.
Posljednji red treba da bude tjesto premazano sa besamel sosom i posuto narendanim kackavaljem. Peci na srednje zagrejanoj pecnici dok ne porumeni.
===================================================================
Gurabije:
1 zumance 1 solja ulja 1 solja secera 1 prasak za pecivo 1/2 solje kajmaka 1/2 solje jogurta i brasno po potrebi Zumance, ulje,secer,kajmak i jogurt unutiti dobro i polagano dodavati brasno i prasak za pecivo najbolje da dodajete brasno sa soljom kojom ste mjerili ulje i td. kad dobijete glatku masu uzmite komadice tjesta u obliku teniske loptice razvaljajte na dlanu i malo ih oblikujte radati u tepsiju i stavite obavezno kocku secera u sredinu svake gurabije Pecite na 150F 10 minuta pojacajte na 220F dok nepocnu rumeniti kad pocnu rumeniti smanjite na 180F i jos 15 minuta pecite Ostavite da se ohlade .... BUJRUM...==============

No comments:

Post a Comment