Tuesday, April 5, 2011

Lenja Pita sa sirom ill spinatom

Umutiti 4 cjela jaja, 1 jogurt, 1 i jos pola soljice ulja, 4 soljice brasna, 1 prasak za pecivo i malo soli. 300 gr. spinata obariti u slanoj vodi, ocediti od vode,sitno iseckati.
U kuhani i sjeckan spinat dodati u 300 gr. sitnog sira i sve to razrjditi sa malo mljeka da se masa moze staviti preko tjesta. Tjesto sipati u podmazan pleh, odozgo rasporediti nadjev
pa preliti sa 1 kiselom pavlakom umucenom sa 2 jajeta. Peci na 200 stepeni.
Sve je isto kao kod pite sa mesom.Testo:


Lenja Pita sa jabukama ili bundevom:
======================================
Tjesto:
600 g brasna
400 g krompir pirea
300 g secera
240 ml ulja
Fil:
1 kesica sode bikarbone,900gr. izerendane tikve ili jabuka
cimet
staub secer
Priprema:
Zamjesiti sve sastojke za tjesto i razviti dve kore.
- Tepsiju odabrati u zavisnosti od zeljene debljine tjesta, (ja sam koristila srednju 24x37 cm).
- Na pek papir staviti prvu koru, preko nje narendanu bundevu,(jabuku) posuti staubom i cimetom.
- Odozgo staviti drugu koru, pritisnuti.
- Odmah isjeci kocke.
- Peci na 200°C, 25 min.
- Posuti staubom kad se ohladi

Sebastijankina Lenja Pita:
===========================
Tjesto: 4 jaja,casa vrhnja,pola maslaca,500 gr,brasna,cijeli prasak za pecivo,izmjesati ,sipati u tepsiju pola tijesta,,malo zapeci,,izvaditi i posuti naribanim jabukama i cimetom,,preliti ostatkom tijesta ,,peci,posuti staubom ,rezati na kocke.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment