Tuesday, April 5, 2011
Hljeb,Pogaca
1 kg brasna, 1 paketic svezeg kvasca, sol , pola soljice ulja, 2 dcl tecnosti(pola vode -pola mljeka). U mlaku tecnost rastopiti kvasac i kada krene dodati ga u 850 gr. brasna,sol i ulje. Zamjesiti tjesto i ako treba dodati jos brasna Tjesto ne smije biti tvrdo niti da se ljepi za ruke. Ostaviti da naraste pa ga premjesiti i oblikovati pogacu-hljeb .Ostaviti jos desetak minuta i peci. Mozete praviti i lopte i poredjati jednu pored druge.
=====================================================================================
POGACA
Potrebno je: Meko brasno oko 1 kg. sol,2,5 dcl mljeka, soljica ulja, 1 margarin(250 gr. ) 1 kvasac,3 jaja, 1 zumance,mak i susam.
U 2,5 dcl.mlakog mljeka sa malo brasna i secera staviti paketic svezeg kvasca da nadodje.Od kvasca sa mljekom, 3 jaja, soli,soljice ulja i brasna zamjesiti meko tjesto da se ne ljepi za ruke.Podjeliti na 4 jufke i jednu petu malu lopticu. Za to vrijeme rastiopiti margarin.Razviti prvu jufku u velicinu posude za pecenje koju treba podmazati sa malo rastopljenog margarina i staviti je u posudu. Preliti je sa 3 kasike margarina. Preko nje staviti sljedecu jufku i nju premazite sa margarinom i tako redom. Savijajte slojeve tako da dobijete cvjet.U sredinu stavite petu malu lopticu.Premazite sa zumancetom. Sredinu cvjeta pospite sa makom a latice sa susamom.Peci na 200-220 stepeni dok se pogaca ne ispece.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment