Tuesday, April 5, 2011
Kiflice-slane,slatke,,, Sape
Potrebno je: 1 svez kvasac,2 dcl mlakog mlijka,2 dcl mlake vode,2 dcl ulja, 2 zumanca,
1 kasika sirceta,2 zlice soli,oko 900 gr. brasna ( pola meko pola ostro) 1 maslac,
1 zumance, po zelji sir i susam.
Priprema:
Kvasac rastopiti u mlijku i vodi sa 1 zlicom secera i 1 zlicom brasna i ostaviti da krene. U posudi u kojoj ce se mjesiti sipati ulje, sol, 1 zlicu sirceta, 2 zumanca i nadosli kvasac. Sve promjesati i dodati 500 gr. brasna odmah.Ostatak po malo uz mjesenje dok se ne dobije lijepo mekse tijesto koje se ne ljepi za ruke.Tijesto podjeliti na 6 loptica. Uzeti prvu lopticu i razvaljati sa oklagijom na tanko. Preko nje uzrendati maslac. Na nju staviti drugu razvaljanu koru i preko nje nastrugati maslac.Na trecu koru ne stavljati maslac.
Tako uraditi i sa ostale tri kore. Treba da utrosite 3/4 maslaca.
Uzeti prve tri kore. Utapkati prstima ivice i oklagijom razvuci u veliki krug sto tanje.Dobjeni krug isjeci na 16 trouglova i motati kiflice. Tako uraditi i sa druge tri kore. Kiflice mozete filovati sa sirom. Slagati u pleh. Premazati svaku sa umucenim zumancetom i po zelji posuti sa susamom. Ostaviti jedno 20 min da narastu. Peci na 200 stepeni.
Kiflice za svakoga:
=====================
500 g brasna
pola svjezeg kvasca
2 dcl mlijeka
1 dcl vode
1 dcl ulja
0.5 dcl jogurta
1 zlica praska za pecivo
pola zlice secera
pola zlice soli
(secer i sol staviti po ukusu, ovako je neutralan ukus, ja stavim vise soli)
Kvasac razmrviti, dodati secer, pola zlice brasna i malo mlijeka i ostaviti da nadodje.
- Prosijati brasno, dodati prasak za pecivo, sol i napraviti udubljenje u sredini i sipati prvo nadosli kvasac pa zatim i ostale tecne sastojke.
- Mikserom sa spiralnim nastavcima zamjesiti tjesto i mjesiti dok se ne pocne odvajati od posude i postane kugla.
- Ostaviti 30 min.
- Istresti na radnu plocu i podjeliti na 4 jufke, svaku na 8 trouglova.
- Jos malo rukama razvuci, po zelji filovati slanim ili slatkim nadjevom, na uzem -kraju zarezati na dva mesta prosireni vrh i zaviti kiflicu.
- Ja sam ih premazala maslacem, a po zelji premazati zumancetom.
- Posuti susamom, kimom, lanom, po zelji.(zavisi jesu slatke ili slane).
- Peci na 200°C 15 min.
- prekriti krpom kad su pecene.
Sape:
=========
35 dkg brasna
21 dkg maslaca
21 dkg secera
14 dkg oraha
1/2 praska za pecivo
1 jaje
malo naribane korice limuna 1 vanilin šećer
staub za posipanje
ILI: dvije solje brasna,jedna solja oraha,jedna ( nepuna ili pola solje ako je domaca)masti i jedno jaje,,staub za posipanje,,nariban limun i vrecica vanilij secera.
Priprema:
- Od navedenih sastojaka zamjesiti tjesto.
- Modle namazati maslacem i uroniti u brasno, pa protresti i istresti visak. Puniti modlice do pola jer one narastu.
- Peci oko 15 min. na 180 * C. i paziti kad je dosta..
- Vaditi iz modli i uvaljati u staub.
- Sape mogu dugo da stoje i ukusnije su nakon par dana.
Medene Sape:
=============
350 grama ostrog brasna
200 grama maslaca (ili masti)
200 grama secera (manji upola)
4 velike zlice meda
1 jaje
1 soljica mljevenih oraha (oko 1,5 dl)
1 vanilin secer
1 mala zlicica praska za pecivo
1/2 male zlice cimeta
Priprema:
- Brasno pomjesajte s praskom za pecivo i cimetom, dodajte secer, vanilin secer i orahe. Dodajte razmrvljeni maslac, med, jaje i dobro zamijesite. Neka odstoji pola sata.
- Kalupice namazite maslacem i posipajte brasnom. Napunite kalupice do pola tijestom i pecite oko 15 min. na 180 C.
- Jos vruce vadite iz kalupica i uvaljajte u staub.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment