Saturday, May 14, 2011
Torte i Mokri kolaci,Germitajg i Buhtle,,,Bajadere,,Baklave
Bajadera:
============
25 dag secera, 8 kasika vode, 25 dag maslaca, 35 dag mljevenih keksa, 15 dag mljevenih oraha, 5 dag cokolade za glazuru, kasika kakaa, 2 kasika ruma, 1 oblatna.
secer kuhajte s vodom, odmaknite s vatre, dodajte maslac i mijesajte dok se ne otopi. Umijesajte rum, kekse i orahe. Polovicu smjese namazite na oblatnu. U drugu polovicu umijesajte kakao pa namazite preko prve. Prelijte glazurom od cokolade.
Baklava na drugaciji nacin:
===========================
Sastojci450 g tankie jufke
4 jaja
3 kesice vanilinog secera
200 g secera
125 ml ulja
100 g suhog grozdja
1 kesica praska za pecivo
250 ml kisele pavlake,,,povlake (jeboga pavlaka)
250 g mljevenih oraha
Za agdu:
500 g secera
400 ml vode
2 kesice vanilinog secera
1 limun isjecen na kolutove
- Dobro umutiti 4 jaja sa 250 g secera, mutiti dotle dok smjesa ne pobjeli, dodati ulje, kiselu pavlaku, prasak za pecivo i 3 kesice vanilinog secera i sve jos malo umutiti.
- Jufke podjeliti na dva dela, prvu polovinu redjati u podmazan pleh, koru po koru, s tim sto svaku koru premazete ovom umucenom smjesom.
- Kad ste zavrsili sa prvom polovinom, rasporediti mljevene orahe svuda po kori, pospite suhim grozdjicama,( ko ne voli ne mora stavljati grozdjice) i onda redjajte onaj drugi dio kora, tako sto cete svaku koru premazati sa prethodnom smjesom.
- Pazite da imate dovoljno za sve kore, otprilike idu 3 kasike na svaku koru , smjesom premazati i zadnju koru.
- Baklavu isjeci na ramboide (baklavu) pa je peci na 175°C dok vam fino ne porumeni.
- Agdu skuhati ranije, dodati vanilin secer i kolutove limuna.
..hladnom agdom zaliti toplu baklavu..
Baklava,,opet drugacija,
====================================
1 lg tanke jufke,
po 25 dkg oraha,pecenih ljesnjaka i badema
25 dkg putera i 50 gr,ulja,,,
najprije skuhat agdu od kila i po secera i litra i 2 deci vode,,,kuhati petnaestak min.vanilij ko voli ili dvje tri snite limuna,,,,agdu ohladiti!
samljevene pecene ljesnjake ,pecene bademe i orahe pomjesati ,,dodati 20 deka kristala,,
prvu jufku namazati rastopljenim maslacem i uljem ,drugu posuti filom
lagano motati na tanju oklagiju,jednu stranu oklagije cvrsto drzati a drugom naborati,tj svuci jufku sa oklagije,,,redati u podmazanu tepsiju,,,nastaviti dok se ne utrose jufke i fila,,,
izrezati prije pecenja, zaliti sa hladnom agdom..
Bosanska baklava:
====================
Sastojci IC:
1 istopljen puter
4 zumanceta
1/2 kg brasna
1/2 kg oraha
1 puter za premaz
gotove kore
Zaljev:
1,5 kg secera
1,5 l vode
IC se pripremaju tako sto se u tepsiju stavi brasno, zatim zumanca i istopljeni puter. Mrvice obraditi rukama i (zapeci blago) sasusiti kad se ohladi pomjesati orahe
- Baklava se filuje tako da se reda jedan red kora, IC pomjesan sa orasima i puter istopljen za premaz i sve tako - dok se ne potrosi materijal.
- Baklava se isjece i pece sat i po na 170-180° C. Ohladi se i prelije hladnim zaljevom.
Kokos baklava:
==================
Sastojci 500 g kora za baklavu
1 casa ulja
5 jaja
200 ml pavlake (kisele)
1 casa secera
1 prasak za pecivo
300 g kokosovog brasna
za preliv:
4 case secera
3 case vode
3 kesice vanilin
- Mute se jaja sa secerom i dodaju se svi sastojci.
- Onda se uzmu kore i redjaju se naizmenicno fil i kora.
- Kad se sve to zavrsi, baklava se isjece i pece na 180 stupnjeva oko 45 minuta.
- Napravi se preliv, i tako vruc se prelije preko hladne baklave. il obratno..
Orehnjaca:
=============
Za tjesto:
1 kg bijelog brasna
6 dl mlijeka
6 zlica secera
12 zlica maslaca
1 zlicica soli
1 cijelo jaje
3 zumanka
Za fil:
1 l mljevenih oraha
zlica secera
malo cimeta
2 dl kipuceg mlijeka
malo ruma
snijeg od 2 bjelanjka
priprema:
Sa brasnom pomijesati secer, sol, maslac, jaja, uzdigli kvasac te uz dodavanje mlijeka umijesiti meko tijesto. Nadjev od oraha koji se sastoji od 1 kg mljevenih oraha ,zlica secera, malo cimeta, preliti sa 2 dl kipuceg mlijeka, dodati ruma i snijeg od 2 bjelanjka. Tijesto treba podijeliti na dva dijela i razvaljati u pravokutnik 30x20 cm, namazati nadjevom i saviti. To se stavlja u kalup i premaze razmucenim zumanjkom. Neka se dize pola sata, a zatim peci na 150 ˚C oko 45 minuta odnosno dok ne porumeni.
Buhtle:
=========
600 g brasna
300 ml mlakog mljeka
1 kesica suhog kvasca (7 g)
100 g rastopljenog putera
100 g secera
1/2 zlice soli
1 cjelo jaje + 1 zumance
1/2 cajne zlice cimeta
Nadjev:
marmelada po ukusu (sljive, ribizle, marelica,breskva)
8 zlica otopljenog putera
5 zlica secera
Priprema:
Brasno prosijati, dodati kvasac, sol, secer, razmuceno jaje i zumance, rastopljen puter, cimet i mlako mljeko.
- Zamjesiti glatko tjesto, pokriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplo mjesto da tjesto naraste. Premjesiti tjesto i ostaviti ga jos jednom da naraste.
- Na dasci za mjesenje posuti brasno, tjesto oblikovati u obliku valjka i isjeci parcice 2 cm sirine.
- Isjeci onoliko parcica koliko staje u okruglu tepsiju. Svako parce razviti oko 10 cm, po sredini staviti zlicu nadjeva, saviti ga, premazati rastopljenim puterom i posuti secerom.
- Tako pripremljenu buhtlu staviti u podmazanu tepsiju i nastaviti redjanje ostalih parcica, pripremljenih na isti nacin.
- Kada se tepsija napuni, pokriti cistom krpom i ostaviti da stoji 30 minuta. Peci na 200°C 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti pecenje jos 20-25 minuta, u zavisnosti od sporeta.
- Pecene buhtle ostaviti malo da se ohlade i servirati.
- Na svaku buhtlu moze, prije pecenja, da se stavi i malo putera, na taj nacin one dobijaju sjaj.
P.S. tijesto umjesto oblikovanja u valjak i sjecenja na parcice ,moze se podjeliti u dva dijela i razvaljati pa razvaljano sjeci na parcice i filovcati!
Hurmasica-Tatlije:najbolje i najjeftinije (uvjek uspjesne)
=========================================================
2 jaja,dva fildjana (salica velicine fildjana) ulja,dva fildjana secera,pola praska za pecivo,brasna 7,8 zlica brasna(il dok se dobije tjeseto da se odvaja od ruku) ,naribana kora limuna.oblikovati u male loptice razvaljati medju dlanovima i otisnuti na erendu radi "mustre", dobije se oko 32 hurmasice,,za agdu 10 fildjana secera i 10 fildjana vode ukuhati! Kad se zaljeva uvjek jedno mora biti hladno ako je ono drugo toplo!(topli mokri kolac-hladna agda)!Ako na svaku hurmasicu stavis jezgru oraha vise nisu Hurmasice nego Tatlije.
===============================================
Hurmasice sa pekmezom od jabuka,,,malo drugacije
Sastojci
Tijesto
250gmaslaca
100gsecera
jedno jaje
jedan zumanjak
100mlpekmeza od jabuka
400gbrasna
jedanprasak za pecivo
Zaljev
200mlpekmeza od jabuka
500gr secera
700mlvode
Umutiti pjenasto maslac i secer, dodati jaje i zumanjak, pekmez od jabuka pa sve dobro umutiti i dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo.
Od tijesta napraviti hurmasice.
Rernu zagrijati na 200C stepeni i prvih desetak minuta peci ih na toj temperaturi, a zatim smanjiti na 150C stepeni i peci otprilike jos oko pola sata.
Pecene hurmasice zaliti mlakim pripremljenim zaljevom od pekmeza, secera i vode, kojeg kuhate oko desetak minuta.
=========================================================================
jabukovaca: dvije jufke ,1,5-2kg kiselih jabuka,jedna silja prezle ili griza
malo oraha ili ljesnika,agda za zaliti
Zakuhati 2 jufke kako se inace zakuhavaju.
Pustiti da odstoje najmanje 2h.
Za to vrijeme pripremiti kisele jabuke 1,5-2kg, izrendati i pomijesati sa jednom soljom za kafu(manjom)prezla ili griza da pokiupi sok od jabuka.
Dodati malo oraha ili ljesnika (isitnjeno).
Jufku razviti posuti jabukama, pa saviti u rolnu.
Potom sjeci na male baklavice i redati sa kraja tepsije prema sredini.
To peci dok ne porumeni.
Zaliti agdom koju se malo ohladili.
Na kraju posuti sitnim orahom ili ljesnikom.
To sve ohladiti i servirati.
Moze se jesti i topla.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment