Saturday, May 14, 2011
Isleri,Suhi bozicni kolaci,Keksi
Suhi bozicni kolacici:
=========================
Sastojci:200 g nutele-nugat mase
125 g maslaca
300 g brasna
2 zlicice vanila secera
1 jaje
1 zlicica praska za pecivo
sol (na vrh noza)
Ostali materijal: cokolada za glazuru
Priprema:
Maslac sobne temperature pomjesati s omeksalom nutelom (nugatom) i masu dobro izraditi.
- Dodati umuceno jaje, sol, vanilin secer i prosijano brasno pomjesano s praskom za pecivo.
- Zamjesiti glatko tjesto, uviti u providnu foliju i 2 h ostaviti u frizider da stoji.
- Razviti tjesto debljine 2-2,5 mm modlicama (oblik po izboru),vaditi i redjati ga u pleh postavljen papirom za pecenje i staviti da se pece. Peci na 180°C stepeni 10-12 min. u zavisnosti od sporeta. Kolace ostaviti da se ohlade, a zatim polovinu preliti cokoladnom glazurom. Ostaviti da stoje 2 h na sobnoj temperaturi, a zatim sluziti.
P. S. Kolaci su jos bolji ako se ostave 2-3 dana da stoje.
Suhi kolacici:
=====================
200 g brasna
200 g mljevenih badema
125 g putera
100 g secera
2 zlicice vanilin secera
1 limun (kora)
sol (na vrh noza)
1 jaje
Ostali materijal: 1 zumance
Priprema:
-Prosijano brasno pomjesati s listicima hladnog putera, dodati sol, vanilu i kristal secer, istruganu koru limuna i badem. Tjesto dobro izraditi (rukama) oblikovati polu loptu i ostaviti u frizider da odstoji 30 min.
- Razviti tjesto debljine 0,5 cm i modlicama (zeka, leptir,horoz, pace itd.) vaditi figure. Figure od tjesta staviti u pleh postavljen papirom za pecenje, premazati mjesavinom umucenog zumanca i nekoliko kapi mlake vode i staviti da se pece. Peci na 180°C(susiti) oko 10-12 min u zavisnosti do sporeta. Kolacice ostaviti da se ohlade, a zatim do sluzenja spremiti ih u metalnu kutiju.
PS. Kolacice je najbolje praviti 4-5 dana prije upotrebe.
Badem loptice:
=================
450 g brasna
100 g mljevenih badema
150 g putera
5 zlica secera
3 jaja
1 cajna zlica cimeta
1 limun (kora)
Ostali materijal-Preljev glazura
200 gr.stauba
sok od 1 limuna
1 zlica mlake vode
bombonice u boji
Priprema:
- Pjenasto umutiti puter sobne temperature sa secerom i zumancima. Dodati badem pomjesan sa cimetom, istruganu koru limuna i dobro umucena bjelanca. Sve pomjesati, dodati brasno i zamjesiti glatko tjesto. Tjesto oblikovati uviti u providnu foliju i ostaviti u frizider da odstoji 1 h.
- Od tjesta uzimati manje loptice, oblikovati kuglice i redjati u pleh postavljen papirom za pecenje. Peci na 180°C pazljivo, oko 18-20 min. Pecene kuglice ostaviti da se ohlade, a zatim ih preliti mjesavinom umucenog secera u prahu, limunovog soka i vode.
- Na svaku kuglicu staviti po jednu bombonicu u boji, ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi oko 2 h, a zatim sluziti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment