slatko od dunja:
1kg oguljenih dunja i 1.25 seceta
secer sipati u serpu, naliti sa dvije case vode i ostaviti da se gusto ukuha.
Staviti dunje u secer, serpu cesto protresti, da se dunje ne bi zaljepile za dno, pa slatko kuhati sve dok s kasike ne pocnu da padaju guste kapljice soka.
Prilikom kuhanja ovog slatka treba imati u vidu, da dunje pustaju vodu, pa sok mora biti dosta gust.
Slatko skinuti sa sporeta, skinuti pjenu i pokriti pokvasenom cistom salvetom.
Ostaviti da u tom sudu prenoci, a sutradan sipati u tegle i povezati ih celofanom.
============================================================================
slatko od sljiva:1kg sljiva,1kg secera,jedanlimun (sok od limuna)jedanlist rozetle
Krecna voda:250g kreca 4litre vode
Napraviti krecnu vodu: 250 grama kreca rastvoriti u 2 litre vode, dobro izmijesati i dodati jos 2 litre vode, ostaviti da se krec stalozi. Odliti bistru tecnost — krecnu vodu, u koju se stavljaju plodovi.
sljive trebaju da odstoje u krecnoj vodi najmanje jedan sat, poslije cega ih treba dobro oprati i posusiti krpom pa izvaditi kospice.
Odvojeno treba pripremati secerni sirup (na 1 kilogram secera stave se 1 do 2 case vode i kuha na tihoj vatri, dok ne postane gust kao med, uz skidanje i odstranjivanje pjene).
Dodati mu vaniliju u komadu, kolutove limuna i jednu kasiku razrijedjene limunske kiseline.
Pripremljene plodove kuhati u ovom sirupu oko 25 minuta.
Pred kraj kuhanja dodati oprani list rozetle.
Gotovo slatko skinuti sa vatre i pokriti vlaznim platnom, a kada se potpuno ohladi, sipati u ciste tegle i povezati sa celofanom.
No comments:
Post a Comment