Tuesday, August 23, 2011
Sebastijankina "lenja pita" Fil za OBLATNE
--idealno uz prvu nedeljnu kaficu---
Biskvit
cetiri-jaja,tri solje kristalsecera,cetri solje brasna,(3 mekog,1 ostrog) solja ulja ili pola putera,,sta ko voli,,,jedna solja vrhnja(kiselog) ,,na vrh noza praska pecilnog
Pola fila sipati u tepsiju podmazanu,samo bocu zapeci,,izvaditi sloziti izerendane jabuke posute cimetom,,zaliti ostatkom biskvitnog tijesta,,vratiti nazad rernu,,pec dok se ne ispece,, ( dvaestak minuta),,jabuka,,jedna kila. toplo posuti staubom.
=======================================================================
Fil za OBLATNE I :
6o deka secera,4 jaja,25 deca mljeka,,,mozda malo manje,,,, izmjesati i kuhati malo,,dok se istopi, smanjiti temperaturu ringle i dodati 25 deka margarina il putera,,sta ko voli!? pa polaaaahko mjesati.Kad se puter istopi dodati 100gr cokolade,, sve dobro umuljati i sjediniti,,, skloniti sa ringle dodati 30 deka mljevenog keksa,,,petit,,,1 supenu kasika ruma ili 1 vanilin secer ili nariban jedan limun---kakvu aromu vise volis---i 10 deka mljevenih oraha.Sve izmjesati i filovati oblatne.
=====================================================================
Fil za OBLATNE II :
4 jaja
150gr secera
35 deka maslacaa
1 kutija petit beurre keksa
0,5 dl ruma
3dl crne kuhane kafe
secer, jaja pjenasto umutiti i gusto skuhati na pari. Dodati cokoladu i jos malo kuhati. Mlakoj kremi dodati puter i sve dobro izmiksati mikserom.
Oblatnu premazati sa malo kreme, na kremu sloziti keks namocen u mjesavinu ruma i crne kafe, premazati kremom, poklopiti oblatnom i slagati redom dok se ne potrosi sva krema. Paziti da se zavrsi sa oblatnom i to da glatka strana bude okrenuta gore, kolac po zelji premazati glazurom.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment